ZIMOVANJE U RUMUNIJI

Rumunija svake godine ulaže sve više novca u razvoj zimskog turizma i polako preotima deo gostiju alpskim zemaljama. U njenim ski-centrima sve je više gostiju iz zapadne Evrope. Skijališta se nalaze u Karpatima, poznatijim kao Transilvanijski Alpi, na visinama od 1.000 do 2.500 metara. Najkvalitetniji ski-centri su u centralnom delu Rumunije, u okolini grada Brašova, dok su manji na severu, u provinciji Bukovina, kao i na jugozapadu, između gradova Temišvara i Rešice.

Turistički objekti i staze okruženi su lepim četinarskim šumama, a pitoma priroda je prosto stvorena za uživanje i kada nema snega. Veća skijališta imaju topove za veštački sneg, ali zato manje poznata zimovališta isključivo zavise od padavina. Cene ski-pasa su skoro ujednačene i kreću se od 7,5 do 12 evra dnevno za odrasle osobe, dok deca do 12 godina plaćaju od 5,5 do devet evra. Šestodnevna karta košta od 30 do 65 evra za odrasle, a za decu od 20 do 50 evra.
Najrazvijena planinska zona u Rumuniji je oko reke Prahova Najprikladnija za skijanje, jer ima sve vrste staza . Dolina reke Prahova prostire se od grada Plojesti prema severu ka gradu Brasov.
Pojana Brašov ima dobar noćni život – grad obiluje restoranima sa tradicionalnim enterijerima u kojima se služe lokalni specijaliteti, od kojih je najpoznatiji divlji vepar. ne propustite ni rumunsku šljivovicu Ţuică.
U gradu postoji bioskop, klizalište, kao i bazen sa toplom vodom na otvorenom.

Drugi poznati zimski centar je Sinaja,koja privlaci kako svojim kulturnim i istorijskim spomenicima tako i skijaskim stazama. Do staza se stize zicarom koja ide do vrha planina Bucedj , na nadmorskoj visini od 2000 metara . Staze Varful cu dor i Valea soarelui raspolazu sa ski liftovima . Iskusnijim skijasima preporucujemo stazu za spust Karp od nadmorske visine od 2000 metara do 1400 metara

Osim skijanja možete videti i Peles - dvorac prvog rumunskog kralja, nemackog porekla koji je voleo novotarije i smatra se da je prvi uveo  parno grejanje. Dvorac jje pravo čudo u Karpatima, ima preko 150 soba i sve u razlicitim stilovima.

Vi ste ovde: putujemo.info ZIMOVANJE Rumunija