HOTELI U NAJLEPŠIM GRADOVIMA BLISKOG ISTOKA

Rezervišite već danas, bez depozita
Platite u hotelu

 

JERUSALIM hoteli i avio karte, online rezervacija: www.putujemo.info

HOTELI U JERUSALIMU

hoteli u Jerusalimu

Izbor hotela u Jerusalimu je dobar , ali su cene relativno visoke, Smeštaj se teško može naći ispod 50 EUR. Uporedite cene i izaberite jedan od 70 hotela u Jerusalimu. Ukoliko želite da provedete duži odmor u Izraelu, proverite cene smeštaja u Elijatu (više od 50 hotela) .

Preporučujemo:

izaberite jedan od 100 hotela u Jerusalimu

Jerusalim (heb.Jerušalajm; arap. al-Kuds; lat. Hierosolyma) je drevni grad na Bliskom istoku u istorijskoj regiji Palestini, biblijski Svetoj Zemlji. I Izrael i Palestina smatraju Jerusalim svojim glavnim gradom, iako to nije univerzalno prihvaćeno u međunarodnoj zajednici. Grad je pod de fakto vlašću i administracijom Izraela. Rešenje o trajnom političkom statusu Jerusalima je jedna od glavnih tema u rešavanju Bliskoistočnog konflikta.
 
U Jerusalimu je sedište izraelskog predsednika i izraelskog parlamenta (kneseta).
 
Grad ima izuzetan značaj za tri velike religije: judaizam, hrišćanstvo i islam.
 
Jerusalim se nalazi među brdima Judeje, na 770 m nadmorske visine, između Sredozemnog i Mrtvog mora. Godine 2007. grad je imao 750 hiljada stanovnika.
 
Sveti grad tri velike religije
 
Jerusalim je jedinstven po tome što označava sveto mesto za tri vere: hrišćanstvo, judaizam i islam. Zidine starog grada opasuju prostor na kojem je začeta čitava današnja jevrejska, hrišćanska i muslimanska civilizacija. Na tom mestu nalaze se najznačajniji istorijski spomenici kao i mesta na kojima su se, po predanju, odigrali događaji opisani u svetim knjigama - Bibliji i Kuranu.
 
Statistički godišnjak grada Jerusalima govori da u gradskom području postoje 1204 sinagoge, 158 crkava i 73 džamije.Neke lokacije, poput prostora gde se nekada nalazio Jerusalimski hram, su često povod za sukobe.
Zid plača
Od 10. veka pre nove ere Jerusalim je za jevreje sveto mesto na kome se nalazio Solomonov i Drugi jerusalimski hram. U Starom zavetu Jerusalim se pominje 632 puta. Ovaj grad se stalno pominje kao mesto gde se objavljuju biblijska Božja proročanstva i zapovesti. Ovo je posebno karakteristično za knjige proroka Danijela, Jeremije, Isaije, Jezekilja, Zaharija i za psalme. Jedno od najposećenijih mesta u Jerusalimu je ostatak Solomonovog hrama, Zapadni zid, nama poznatiji kao Zid plača. Jevreji iz celog sveta dolaze da se mole ispred ovog zida ostavljajući poruke na hartiji u pukotinama zida. Ovde se mole i hasidi - vernici sa dugačkim zulufima, crnom bradom, u crnim odorama i sa šeširima koji liče na cilindre. Značajna mesta za Jevreje su, pored Zapadnog zida, još i Davidov i Solomonov grob.
Ulaz u crkvu Hristovog groba
Za hrišćane je Jerusalim sveti grad jer je to mesto gde je Isus Hristos mučen, razapet i vaskrsao. Jerusalim se pominje u Novom zavetu više od 100 puta. Po biblijskom verovanju, Isus je ovde donesen ubrzo posle rođenja, tu je kasnije isterao trgovce i menjače novca iz hrama, i tu je večerao sa apostolima. Neposredno izvan drevnog Jerusalima (verovatno mesto je danas unutar grada), Isus je raspet i sahranjen. Hrišćanski hodočasnici i turisti posećuju ulicu kojom je Hristos prošao kada je vođen na pogubljenje. Njeno ime je Via Dolorosa, što znači „Put bola“. U ulici su označena mesta na kojima je Isus padao noseći krst. Danas se tu nalazi pijaca. Na brdu Golgota, gde je razapet Hristos, danas se nalazi crkva, a u rupu u zemlji u koju je bio poboden krst posetioci stavljaju ruke.
Džamija Al Aksa
Za razliku od Biblije i Tanaha, Kuran nijednom ne pominje Jerusalim. Ipak, ovaj grad se tradicionalno smatra trećim najsvetijim mestom u islamu, posle Meke i Medine. Za pripadnike muslimanske vere značajna je džamija Al Aksa ispred koje se nalazi kamen sa otiscima kopita Muhamedovog konja. Predanje kaže da je konj svoje otiske u njemu ostavio neposredno pre nego što se Muhamed vazneo u nebo, gde se pridružio ostalim prorocima islama. (ceo tekst je preuzet sa wikipedie)
 
Aerodrom
Jerusalim nema svoj aerodrom, pa se sleće na Ben Gurion International (TLV) koji se nalazi u gradiću Lod, 20-ak km od Tel Aviva.
 
Avio karte iz Evrope za Tel Aviv koštaju uglavnom izmedju 300 i 400 EUR. Slična je cena i za direktne letove Beograd - Tel Aviv preko JATa
 
Do Jerusalima se može doći vozom ili veoma čestim autobusima koji su brzi i jeftini.