Wellness vodič: spa etikecija, vrste masaže, wellness.putujemo.info

Spa Etiquette

U zavisnosti od lokacije i centra, mogu da postoje i neki dodatni zahtevi, pa je najbolje da direktno kontaktirate wellness centar i upoznate se sa njihovim pravilima.

Šta obući

Obično, u spa centru ćete dobiti bade mantil, papuče, kao i ormarić za vaše lične stvari. Preporučuje se da spa tretman iskusite bez odeće. Terapeuti su profesionalci i postaraće se da vam ne bude neprijatno. Jedino onaj deo tela nad kojim se obavlja tretman je otkriven, dok je sve ostalo prekriveno čaršavom.
Za one koji po prvi put dolaze u spa centar, nudizam može da predstavlja problem. Veliki broj wellness centara daje veš za jednokratno korišćenje. Neki spa centri zahtevaju da se on stalno nosi, a neki opet dozvoljavaju slobodu izbora.
Prilikom hidroterapija, obično se zahteva da muškarci nose “jednokratni” veš, dok žene mogu da biraju.
Izuzetak su wellness centri u Austriji i Nemačkoj, gde u "Textile Frei" zonama NIJE dozvoljena nikakvo pokrivanje tela.


{besps}etikete{/besps}

Dodjite na vreme

Dodjite bar 20-30 minuta ranije pre zakazanog wellness termina. To će vam dati dovoljno vremena da se prijavite, presvučete i čak da počnete da se opuštate pre tretmana. Ukoliko zakasnite, to će jednostavno značiti da će vaš tretman biti skraćen upravo za vreme koliko ste kasnili, jer spa mora da završi sa vama do odredenog vremena da bi mogla da na vreme počne sa sledećim gostom.

Otkazivanje Spa rezervacije

Ukoliko morate da otkažete spa/wellness tretman učinite to bar 24 sata ranije.

Izbor Spa tretmana

Svaki wellnes hotel ima listu sa svim tretmanima koje pruža. Obavezno se konsultujte sa osobljem i objasnite im vaše zdravstveno stanje, kao i želje – tj.da li je cilj vaše posete samo relaksacija ili ima i medicinsko-terapeutsku prirodu.

Specijalne zdravstvene potrebe

Ako imate bilo kakav zdravstveni problem ili ste u drugom stanju, obavezno prilikom rezervacije svog spa tretmana obavestite osoblje wellness centra o tome. Oni bi svakako trebalo da budu u stanju da vas upute koji tretmani bi za vaš slučaj bili najbolji, kao i koji se moraju izbegavati.

Sauna ili Steam Time

Sauna i parna kupatila su nezaobilazan deo mnogih wellness procedura. Mejutim, budite pažljivi i ne preterujte. Dobro je konsultovati i lekara pre korišćenja saune. Preporučeno vreme zavisi od pojedinca do pojedinca, ali generalno za zagrevanje i opuštanje mišića u suvoj sauni, dovoljno je 12 do 15 minuta. Ukoliko želite da boravite u vlažnom parnom kupatilu (otvaranje pora i pročišćavanje respiratnog sistema) – 5-6 minuta je sasvim dovoljno.

Alkohol i wellness

Ne konzumirajte alkohol pre i posle vašeg spa tretmana. Takodje izbegnite i tešku hranu

Brijanje

Nije neophodno, ali se preporučuje da se muškarci prilikom tretmana lica obriju na minimum dva sata pre početka tretmana.

Lične preference

Ako vam je toplo ili hladno, ako vam ne odgovara pritisak prilikom masaže, slobodno komunicirajte sa terapeutom i recite šta vam smeta. On je tu zbog vas i učiniće sve da vaše iskustvo bude izuzetno pozitivno.

Pol terapeuta

Mada su svi terapeuti strogi profesionalci, ukoliko ćete se osećati prijatnije, slobodno zahtevajte tretman kod muškog ili ženskog terapeuta.

Napojnice

Možete biti sigurni da će se osoblje u svakom wellness centru truditi da prevazidje vaša očekivanja i da vam vaše spa iskustvo ostane dugo u sećanjnu. Zahvalnost za taj uloženi trud se izražava u vidu napojnice i, u zavisnosti od države i wellness centra, kreće se od 10-20%. Napojnicu možete dati direktno osoblju ili ostaviti na recepciji. p>

Starosna granica

Obično gosti moraju biti stariji od 18 godina, mada postoje mesta gde se wellness usluge pružaju i mladjim osobama.