AVIO KARTE

Ako mislite da je za kupovinu zaista jevtine avionske karte dovoljno da samo nazovete ili posetite web sajt svoje turističke agencije i da će oni da obave to za vas, velika je verovatnoća da se grdno varate.

Veoma je česta situacija da u razgovoru sa osobom koja u avionu sedi do vas, saznate da je ona platila avionsku kartu znatno manje nego vi. Logično, tada postavite sebi pitanje:"Kako on, a ne ja"?

Kupovina jevtine avionske karte zahteva malo više truda i više informacija. Putujemo Info će vam pomoći da se provučete kroz Scilu i Haribdu avionskih tarifa i da vi budete taj kome svi u avionu zavide.


Kako avio kompanije formiraju cene

Formiranje cena je kompleksan i prilično nepredvidiv sistem kojeg pokreću sledeće sile:

1. konkurencija
2. ponuda
3. potražnja

Pre nego što uopšte i pokušate da kupite kartu, morate da znate kako te sile funkcionišu, da bi ste se uhvatili u koštac s njima i na kraju ih pokorili. Sve avio kompanije šalju podatke o svojim raspoloživim sedištima u nekoliko centralnih rezervacionih sistema (Amadeus, Apolo, Galileo, WorldSpan itd). U zavisnosti od potražnje, odredjuju i menjaju njihove cene. Ako se odredjeni let prodaje dobro, cena će rasti. U suprotnom cene će padati, dok let ne počne da se popunjava, a onda opet počinju da rastu. Shodno tome cene i ponuda se bukvalno menjaju maltene svakog minuta.


Zašto su cene različite?

Turističke agencije kao i online rezervacioni sistemi (kao npr i PUTUJEMO.info), koriste gore navedene centralne sisteme, koji se tokom dana periodično osvežavaju novim podacima. Problem je čisto fizičke prirode jer se centralni sistemi ne osvežavaju istovremeno, što dovodi do toga da različite pretrage daju različite rezultate (na dugim letovima te razlike iznose i po nekolko stotina EUR za isti let)

Sve se to dešava veoma brzo -cene mogu da padnu ili porastu u trenutku dok vaš agent upisuje vaše podatke ili dok vi za vašim kompjuterom popunjavate formular sa detaljima vaše kreditne kartice. Cena karte nije garantovana sve dok je ne platite

Avio kompanije koriste svoju ponudu da namame putnike. Na svakom letu, raspoloživa sedišta se podele na više grupa. Manji broj se prodaje po veoma povoljnoj, gotovo neverovatno niskoj ceni. To je ono što privuče vašu pažnju. Nažalost kad vi pokušate da kupite te karte, njih više nema (osim ako ste veoma brzi i reagujete čim se ponuda pojavi). Ukoliko se let ne popuni dovoljno, avio kompanije će vrlo verovatno prebaciti još sedišta u tu jevtinu grupu.
Bez obzira da li koristite agenciju ili internet, dobićete široki raspon cena. Zbog toga :


Tražite i uporedjujte

1. Počnite rano - bar mesec dana pre planiranog putovanja
2. Ukoliko je moguće budite fleksibilni - najjevtinije karte su za letove utorkom i sredom
3. Karte kupljene pred sam polazak, u zavisnosti od popunjenosti leta takodje mogu da budu veoma povoljne (to samo u slučaju da možete sebi da dozvolite takav rizik)
4. Ukoliko koristite internet za kupovinu, pokušajte da kupite kartu posle ponoći. (Avio kompanije izbaciju nove ponude baš u to doba i velika je šansa da pronadjete povoljnu cenu)
5. Razmotrite manje aerodrome u blizini (Letite za London - proverite cenu za Birmingham, Washington - Baltimore, Njujork - Newark, Pariz - Brisel itd)

Ukoliko nemate mnogo vremena za pretragu, onda -


Oslonite se na nas:

Putujemo.info već duže vremena testira mnogobrojne online rezervacione sisteme kako samih avio kompanija tako i turističkih agencija i konsolidatora (organizacije koje kupuju avio karte na veliko). Testovi su pokazali da je često:

1. povoljnije koristiti veliku avio kompaniju od low-cost avio prevoznika
2. da je vrlo često jevtinije kartu kupiti preko online agencije nego direktno od same avio kompanije.

Razlike u cenama mogu da budu tolike da je zaista vredno uložiti trud i potražiti i neke druge ponude. (Npr. cena povratne karte Beograd-Cirih može da se razlikuje i za 50 EUR).

Konkretno to znači da imate mogućnost da direktno pretražujete ponude više od 500 avio kompanija (uključujući i low-cost kompanije).

Zato slobodno potražite i rezervišite avionsku kartu ovde icon(U pitanju je vodeća svetska online agencija koja je izlistana na njujorškoj berzi - (NYSE: OWW). Njihove ponude za letove iz ili za Ameriku, kao i po Evropi su zaista izvanredne. Možete biti skoro potpuno sigurni da karta koju ste kupili ima najpovoljniju cenu. Mala slabost mu je pretraživanje ponuda za Bliski i Daleki istok (Dubai; Australija, Novi Zeland). Ukoliko putujete na te destinacije, koristite pretraživač na našoj strani, .Osim toga, uvek možete koristiti direktni rezervacioni sistem Singapore Airlines ili Fly Emirates, dve avio kompanije koje su neprikosnovene, što se tiče letova ka Aziji ili Australiji.

Ukoliko živite na Novom Zelandu ili u Australiji testovi su pokazali da Flights Direct nudi daleko najpovoljnije tarife. Npr avionska karta Wellington-Beograd je bila za 300 AUD jeftinija nego direktno preko British Airways (u pitanju je bio potpuno isti BA let)

Možda vam sve ovo izgleda zbunjujuće, ali je zaista važno da se malo potrudite i uporedite više opcija, jer jednostavno ne postoji savršeni pretraživač avionskih karata. 10-ak minuta provedenih u pretrazi vam može uštedeti pristojnu sumu novca.

 

Vi ste ovde: putujemo.info O NAMA Šta mi radimo? tražimo najpovoljniju avio kartu