LETO 2013 (2)

Transsibirska železnica

Transsibirska železnica (rus. Транссибирская магистраль, Транссиб) je mreža železnica koja spajaju Moskvu i Evropski deo Rusije sa Ruskim dalekim istokom, Mongolijom, Narodnom Republikom Kinom i Japanskim morem.


Glavna trasa železnice saobraća između Moskve i Vladivostoka preko Sibira. Železnica je dugačka 9.288 km i građena je između 1891-1916. godine. Proteže se  preko 8 vremenskih zona i potrebno je sedam dana da se pređe cela dužina .

Ukoliko ste jedan od onih koji putuju radi uživanja u samom putovanju i koji veruju da je stizanje do cilja jednako zabavno kao i dostizanje cilja, Transsibirska pruga je jedno nezaboravno iskustvo.


Pejzaži koji protimiču pred vašim očima, kao i upoznavanje drugih putnika - kako samih Rusa tako i entuzijasta iz svih delova sveta. više su nego dovoljan razlog za sedmodnevno odsedanje u kupeima. Medjutim, ono što stvarno obogaćuje iskustvo jeste povratak čistim biološkim osnovama života. Bez obzira na svu literaturu i igre koje ste poneli sa sobom, najviše vremena provešćete u jelu i spavanju. I filozofsko pitanje „Šta prvo pojesti?“ (piroške kupljene od babuške na predhodnoj stanici, ili tvrdo kuvana jaja koja vam nudi Rus koji sedi preko puta vas), bice jedno od najvažnijih koja treba rešiti tokom sedam dana putovanja.
{youtubejw width="580"}XR9w8ot7C6w{/youtubejw}

Praktični saveti:


Tri klase smestaja (2, 4 i višekrevetni kupei)
Dva toaleta po vagonu
Vagon restoran nije jevtin, ali se zato na svakoj stanici može kupiti ukusna domaca hrana (pečeni krompir s mesom košta izmedju 30-50 Rubalja ($1-$2)

Cena Moskva-Vladivostok
1. 1razred  1100dolara
2. 2 razred  550
3. 3 razred          190

Hotelski smeštaj:

Pronadjite najpovoljnije hotelske ponude za Rusiju

Vi ste ovde: putujemo.info LETO 2013 (2) Inspiracije velika putovanja vozom Transsibirska železnica