Švajcarski Poslovni Bonton

poslovni bonton u Švajcarskoj

Ono što je u Švajcarskoj svima zajedničko jeste tačnost (verovatno zbog toga imaju toliko poznatih proizvodjača satova). Vozovi, tramvaji, računi, dolaze na vreme. Postoji nemačka reč "Uberpünktlichkeit" (prekomerna tačnost), koja se s pravom može primeniti na Švajcarce, za koje je uobičajeno da na sastanak dodju bar 10-ak minuta ranije.
Uobičajena je slika da možete da sedite dva sata u vozu, pored ili preko puta nekoga, a da on i ne pokuša da razgovara sa vama.Nije to zbog toga što vaš saputnik ne bi to želeo, ali Švajcarcima je prilično neprirodno da započnu razgovor sa nepoznatom osobom.
Švajcarska je simbol za urednu i čistu zemlju. Ulice, kancelarije, transportna sredstva, sve je besprekorno uredno i Švajcarci s pravom očekuju da se i vi tako ponašate.
Švajcarska je nekada bila veoma siromašna zemlja, toliko siromašna, da su jedino "izvozili" svoje vojničke veštine, ratujući kao najamnici za mnoge evropske kraljeve. Danas je Švajcarska bogata i navika da se radi ozbiljno i predano je  ostala, ne više kao ekonomski, već kao moralni imperativ.

Kada dolazite na vaš prvi poslovni sastanak, dodjite na vreme i dodjite pripremljeni. Ako zakasnite samo 5 minuta to se jednostavno smatra uvredljivim. Spremite sve o vašoj kompaniji, vašim planovima i to potkrepite valjanom dokumentacijom. U suprotnom, smatraće vas neprofesionalnim.

U nemačkim kantonima sastanci obično traju kratko. Dodjete, kažete šta imate, oni odgovore, satanak završen. Ukoliko je pred vama višečlana delegacija, obraćajte se samo najstarijem po zvanju. Njegove niže rangirane kolege će govoriti samo kad im se dozvoli i njima se tokom prvog sastanka nemojte obraćati.

Poslovna odeća bi kao i svuda trebala da bude ozbiljna. Ono što je važno je da su vam cipele uvek dobro očišćene i uglancane, jer je to zajedno sa negovanim noktima, prvo što Švajcarci pogledaju na potencijalnom poslovnom partneru.

Švajcarci drže do svoje privatnosti i izbegavajte pitanja koja se ne tiču posla. Nemojte nkada pitati za godine starosti, bračno stanje, religiju i slično. Takodje izbegavajte šale kao i diskusije političke prirode.

Poslovna kultura u Švajcarskoj je veoma hijerarhiska. Koliko god visoki menadžeri izgledali i ponašali se skromno, postoji linija autoriteta koja se ne sme preći. Samo oni na najvišim položajima donose finalne odluke.

Vi ste ovde: putujemo.info Poslovni BonTon Švajcarski Poslovni Bonton