poslovni bonton

Švajcarski Poslovni Bonton

Ono što je u Švajcarskoj svima zajedničko jeste tačnost (verovatno zbog toga imaju toliko poznatih proizvodjača satova). Vozovi, tramvaji, računi, dolaze na vreme. Postoji nemačka reč "Uberpünktlichkeit" (prekomerna tačnost), koja se s pravom može primeniti na Švajcarce, za koje je uobičajeno da na sastanak dodju bar 10-ak minuta ranije.
Uobičajena je slika da možete da sedite dva sata u vozu, pored ili preko puta nekoga, a da on i ne pokuša da razgovara sa vama.Nije to zbog toga što vaš saputnik ne bi to želeo, ali Švajcarcima je prilično neprirodno da započnu razgovor sa nepoznatom osobom.
Švajcarska je simbol za urednu i čistu zemlju. Ulice, kancelarije, transportna sredstva, sve je besprekorno uredno i Švajcarci s pravom očekuju da se i vi tako ponašate.
Švajcarska je nekada bila veoma siromašna zemlja, toliko siromašna, da su jedino "izvozili" svoje vojničke veštine, ratujući kao najamnici za mnoge evropske kraljeve. Danas je Švajcarska bogata i navika da se radi ozbiljno i predano je  ostala, ne više kao ekonomski, već kao moralni imperativ.

Kada dolazite na vaš prvi poslovni sastanak, dodjite na vreme i dodjite pripremljeni. Ako zakasnite samo 5 minuta to se jednostavno smatra uvredljivim. Spremite sve o vašoj kompaniji, vašim planovima i to potkrepite valjanom dokumentacijom. U suprotnom, smatraće vas neprofesionalnim.

U nemačkim kantonima sastanci obično traju kratko. Dodjete, kažete šta imate, oni odgovore, satanak završen. Ukoliko je pred vama višečlana delegacija, obraćajte se samo najstarijem po zvanju. Njegove niže rangirane kolege će govoriti samo kad im se dozvoli i njima se tokom prvog sastanka nemojte obraćati.

Poslovna odeća bi kao i svuda trebala da bude ozbiljna. Ono što je važno je da su vam cipele uvek dobro očišćene i uglancane, jer je to zajedno sa negovanim noktima, prvo što Švajcarci pogledaju na potencijalnom poslovnom partneru.

Švajcarci drže do svoje privatnosti i izbegavajte pitanja koja se ne tiču posla. Nemojte nkada pitati za godine starosti, bračno stanje, religiju i slično. Takodje izbegavajte šale kao i diskusije političke prirode.

Poslovna kultura u Švajcarskoj je veoma hijerarhiska. Koliko god visoki menadžeri izgledali i ponašali se skromno, postoji linija autoriteta koja se ne sme preći. Samo oni na najvišim položajima donose finalne odluke.

Ruski Poslovni Bonton

Rusi su poznati kao velikodušni i srdačni domaćini. Za poslovne ljude koji dolaze u Rusiju evo nekoliko važnih tačaka o biznis protokolu, karakterističnom za ovu zemlju:

 • Rusi su vrlo spori u pregovorima i strpljenje je veoma važna stavka prilikom poslovnih razgovora.
 • Neki Rusi smatraju kompromis znakom slabosti i odbijaju bilo kakav dogovor.
 • Prilikom upoznavanja, kao i što je skoro svuda uobičajeno - čvrst stisak ruke i direktan pogled u oči.
 • Nikada se ne rukujte preko praga, već tek kad prekoračite prag!Ono prvo se smatra nevaspitanim i ima predznak loše sreće.
 • Zapamtite sva tri imena vašeg poslovnog partnera (ime, očevo ime i prezime) i uvek mu se obraćajte koristeći sva tri, sem ako vam oni eksplicitno ne kažu drugačije.
 • Budite uvek tačni, ali se nemojte ljutiti ako vaš ruski partner zakasni.
 • Ruski poslovni protokol zahteva konzervativnu i ponekad skupu odeću. Cipele moraju biti veoma uglancane.
 • Ne odbijajte ponudjenu hranu i piće, osim u slučaju nekog zdravstvenog problema.
 • Budite uvek spremni da prihvatite zdravicu, jer se suprotno smatra uvredljivim.
 • Ako vas pozove u kuću, ponesite svom poslovnom partneru "jestiv" poklon - čokolada,alkohol,skupocene marmelade ili sušeno voće su dobar izbor.
 • Uobičajeno je da se svi gosti pri ulasku u kuću izuvaju, pa obratite pažnju na svoje čarape.
 • Kada završite sa jelom, ostavite uvek malo hrane u tanjiru, kao znak da je domaćin obezbedio dovoljnu količinu.


Kao što je na početku rečeno, Rusi su velikodušni i bez problema će svojim stranim poslovnim partnerima oprostiti greške nastale nepoznavanjem ruske biznis kulture. Ali će zato oni koji je poznaju imati veliku prednost.

Vi ste ovde: putujemo.info Poslovni BonTon