500 najboljih apartmana i hotela na Jadranu

Rezervišite već danas, bez depozita - Platite u hotelu

Jadransko More

JOHANESBURG - Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010

Johanesburg grad u kome ce se odigrati finale svetskog prvenstva u fudbalu 2010 godine


O GRADU

Johanesburg je i po površini i po broju stanovnika ogroman grad. Sa periferijom je veličine oko 100 km sa 50 km i broji preko tri miliona stanovnika. Površina i broj stanovnika su u disproporciji jer su retka naselja sa kućama naslonjenim jedne na druge. Po pravilu su okružene velikim brežuljkastim dvorištima i okućnicama.

U jednom od zvaničnih propagandnih turističkih letaka piše: "Johanseburg je mesto gde možete da doživite Afriku i pijete čistu vodu iz česme". Čitavo mesto je čisto i uredno i zapadni standardi u higijeni su jedino na šta ćete ovde naići.

Cene u gradu su dosta niže od evropskih, a kvalitet robe i namirnica je isti, ili čak i viši.  U Johanesburgu standard belaca se može uporediti sa zapadnoevropskim ili bolje rečeno sa sličnim gradovima u SAD. Bela manjina i dalje živi i uživa veće ekonomske privilegije i bilo bi nerealno očekivati da se standard preko noći poravna, pa je nemoguće pričati o nekoj srednjoj vrednosti kao merilu kvaliteta života. Međutim, niko vas, bez obzira na poreklo, neće sputavati u svojim poslovnim idejama, ako vrede naravno, a prava i pravila ponašanja su slični američkim.

Život bez automobila je jednostavno nezamisliv i zbog toga što do skoro u gradu nije bilo nikakve vrste javnog prevoza. Danas postoji uspostavljen autobuski saobraćaj, ali je i dalje glavni gradski prevoz taksi. Vozi se levom stranom; većinom su vozila evropskih marki, koje imaju svoje fabrike u JAR. To je bio način da se zaobiđu ondašnje sankcije Ujedinjenih nacija, uvedene zbog aparthejda, pa je JAR dugo vremena bila jedina zemlja u kojoj se pored Nemačke proizvodio "Mercedes".

Noćni život Johanesburga je nešto posebno. Inače ovo je onaj deo Afrike koji nije do kraja pokidao veze sa svojim kolonijalistima i poznat je po dobrom provodu. Valjda stoga što su tu tradicionalno dolazili većinom avanturisti; ljudi koji nisu mogli "s mirom sedeti kući". U Johanesburgu noćni provod počinje posle 10 sati, a najpoznatija je ulica Roki strit (Rocky Street), sa velikim brojem noćnih barova i koktel klubova i ne bi je trebalo izostaviti iz sopstvenog turističkog vodiča, uz obavezno korišćenje taksija u dolasku i odlasku.

STADIONI

Soccer city

Stadion soccer City u Johanesburgu, gde ce se igrati utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu 2010 u Juznoj Africiili First National Bank Stadium (FNB Stadion) se nalazi u jugozapadnom delu Johanesburga, Otvoren je 1989 i potpuno renoviran za svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. Specijalizovan za fudbalske utakmice, bez atletske staze, a na njemu je planirano otvaranje i finalna utakmica Svetskog prvenstva. Poznat je i po prvom masovnom mitingu posle puštanja Nelsona Mandele iz zatvora 1990. godine.
Pre nadogradnje Soccer city stadion je imao kapacitet od 78.000 mesta a sada 94.700. Izgled stadiona je baziran na tradicionalnoj afričkoj posudi za jelo "kalebasse" ili "calabash.
Po kapacitetu je najveći stadion u Južnoafričkoj Republici, a treći na afričkom kontinentu.

RASPORED UTAKMICA

Mečevi: ukupno osam (pet u prvoj fazi, 1/8 finala, 1/4 finala i finale)

             
11 Jun - 16:00 Grupa A  rsa Južna Afrika
 mex Meksiko Kupi ulaznicu!
14 Jun - 13:30 Grupa E  ned Holandija  den Danska Kupi ulaznicu!
17 Jun - 13:30 Grupa B  arg Argentina  kor J. Koreja
Kupi ulaznicu!
20 Jun - 20:30 Grupa G  bra Brazil  civ Obala Slonovače
Kupi ulaznicu!
23 Jun - 20:30 Grupa D  gha Gana  ger Nemačka Kupi ulaznicu!
27 Jun - 20:30 1/8 Finala   1B   2A Kupi ulaznicu!
02 Jul - 20:30 1/4 Finale   W49   W50 Kupi ulaznicu!
 11 Jul - 20:30
 Finale    W61    W62  Kupi ulaznicu!

 


Elis Park

Stadion Ellis Park u Johanesburgu, gde ce se igrati utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu 2010 u Juznoj AfriciIzgradjen: 1982. godine, renoviran 2009.
Kapacitet: 61.000
Na"Elis park" stadionu odigrano je čuveno finale Kupa Konfederacija između Brazila i SAD. Sagrađen je 1928. godine sa prevashodnom namenom za ragbi mečeve. Srušen je i obnovljen 1982. godine, opet isključivo za ragbi.Na njemu igra fudbalski klub Orlando Pirates, najpopularnijeg tim Južne Amerike.


RASPORED UTAKMICA

Mečevi: ukupno sedam (pet u prvoj fazi, 1/8 finala, 1/4 finala)

             
12 Jun - 16:00 Grupa B  arg Argentina  nga Nigerija Kupi ulaznicu!
15 Jun - 20:30 Grupa G  bra Brazil  prk S. Koreja Kupi ulaznicu!
18 Jun - 16:00 Grupa C  svn Slovenija  usa USA Kupi ulaznicu!
21 Jun - 20:30 Grupa H  esp Španija  hon Honduras Kupi ulaznicu!
24 Jun - 16:00 Grupa F  svk Slovačka  ita Italija Kupi ulaznicu!
28 Jun - 20:30 1/8 Finala   1G   2H Kupi ulaznicu!
03 Jul - 20:30 1/4 Finale   W55   W56 Kupi ulaznicu!
             


Na"Elis park" stadionu odigrano je čuveno finale Kupa Konfederacije između Brazila i SAD. Sagrađen je 1928. godine sa prevashodnom namenom  za  ragbi mečeve. Srušen je i obnovljen 1982. godine, opet isključivo za ragbi. Potpuno je obnovljen i sada je dom fudbalskog kluba Orlando Pirates, najpopularnijeg kluba Južne Afrike.

SMEŠTAJ

Johanesburg raspolaže velikim brojem kvalitetnih hotela i hostela. S obzirom da je interesovanje za svetsko fudbalsko prvenstvo 2010 ogromno,  neće baš biti lako pronaći odgovarajući smeštaj tokom prvenstva.

Raspoloživost hotela u Johanesburgu i cene, u svakom trenutku možete proveriti ovde: Hoteli u Johanesburgu.

Ukoliko vam više odgovara jeftiniji smeštaj, pokušajte da rezervišete neki od Hostela u Johanesburgu

 

AVIO KARTE ZA JUŽNU AFRIKU

Najviše letova ima za Johanesburg (aerodromski kod JNB), alternative su Kejptaun (Cape Town - CPT) ili Durban (DUR).

Preporučujemo da za pronalaženje najbolje tarife koristite naš pretraživač (UPOREDITE CENE AVIO KARATA).

Zvanični avio prevoznik Svetskog fudbalskog prvenstva 2010 su EMIRATI - Fly Emirates. (lete iz Ciriha).
Povoljne avionske karte i dobar broj letova za Južnu Afriku, takodje nude i Lufthansa, KLM, SWISS! i Air France .

Povoljne avio tarife iz USA:
proverite ponude ovde: Orbitz Flight Deals!
Jeftini letovi  iz Australije za Južnu Afriku i Evropu:
ponovo preporučujemo Emirate ili ovu australijsku agenciju, sa zaista veoma dobrim ponudama.

Nadamo se da će vam ovo pomoći da prondjete jeftine avionske karte, ne samo za Južnu Afriku, već za ceo svet. U svakom slučaju, pre nego što pozovete svoju agenciju ili odete na sajt svoje omiljene avio kompanije, konsultujte prvo putujemo.info pretraživač i pronadjite najpovoljniju avionsku kartu.


Vi ste ovde: putujemo.info LETO 2017 MEDITERAN Jadransko More JUZNA AFRIKA 2010 FUDBAL SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU - Lokacije JOHANESBURG - Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010