500 najboljih apartmana i hotela na Jadranu

Rezervišite već danas, bez depozita - Platite u hotelu

Карневал у Рио де Жанеиру

karneval u RIO de JaneiroКарневал у Рио де Жанеиру (порт. carnaval carioca, carnaval do Rio или Rio carnaval) званично почиње у последњи петак пре ускршњег поста и траје до среде пре подне. То је једна од главних атракција Рио де Жанеира. Разнобојна парада чланова школа самбе се сматра најспектакуларнијом прославом на свету.

Карневал организују туристичка организација града и „Независна лига школа самбе Рио де Жанеира“ (Liga Independente das Escolas de Samba do Rio de Janeiro, LIESA). У организацију су укључене и телевизијске станице које директно преносе овај догађај.

Свака школа самбе (Escola de Samba) сваке године бира одређену тему, израђује богато украшене покретне сценографије (алегорије) и костиме. Онда се утврђују детаљи ритмова, кореографије и наступа. Учесници целе године раде на припреми костима које ће носити на паради само пар сати. Иако спонзори покривају највеће трошкове продукције, сами учесници морају да финансирају своје костиме, што за многе од њих представља вишемесечну штедњу и одрицање.

Специјална група (Grupo Especial) је највиша категорија у којој се налази 12 најбољих школа самбе. Сваке године се 2 најбоље школе из ниже групе селе у вишу, док најлошије оцењене две школе прелазе у нижу лигу. Постоје укупно 4 лиге. Победничка школа Специјалне групе добија новчану награду, али се већом наградом сматра сама почаст коју са собом носи титула победника.

Ток параде специјалне групе је прецизно утврђен. Свака школа наступа са 3000-5000 учесника, подељених у четрдесетак подгрупа, и са 5-8 покретних сценографија. Из сугурносних разлога, сценографије се морају гурати ручно. Један наступ траје око 75 минута. Прекорачење или скраћење овог времена се кажњава при оцењивању.

Сваку поворку обавезно предводи пар: порта бандера (она носи заставу своје школе) и местре сала (он игра око ње). Једна од секција су Бајане, жене из провинције Баије, које носе хаљине са широким кринолинама и врте се у круг. Музичку пратњу обезбеђује секција музичара са удараљкама - батерија. Њих предводе „шеф батерије“ и „краљица батерије“. Краљица је по правилу изузетно атрактивна и вешта играчица самбе, оскудно одевена у костим од перја јарких боја. Краљице батерије имају прворазредни статус звезда у Бразилу.

Стадијум самбодром, са кога се може пратити парада, прима 88.500 посетилаца. Стаза којом се маршира је дуга 700 метара. Програм почиње у 9 увече и траје до јутарњих сати, око 12 сати укупно. Сваке од две вечери на самбодрому наступа по 6 школа. Сваки наступ започиње ватрометом.

У среду у подне почиње оцењивање које се директно преноси на ТВ у Бразилу. Ово је веома популаран програм. На крају процеса оцењивања (по више критеријума) проглашава се победничка школа. Шест најбољих школа наступа на паради шампиона на самбодрому наредне суботе. Пет пута у последњих 7 година победник је била школа Бејжа флор (Beija Flor, у преводу: колибри) из предграђа Нилополиса.

Karneval u Veneciji

karnevalVenecijaVenecija je jedna od najstarijih i najpopularnijih turistickih destinacija na svetu, koju mnogi nazivaju "Kraljica Jadrana", "Grad vode", "Grad mostova", "Grad svetla" i Venecija je čuvena po svojim kanalima. Grad je vekovima gradjen na arhipelagu od 122 mini ostrva koja u plitkoj laguni formiraju oko 150 kanala.
Ostrvca su povezana sa oko 400 mostova. U starom centru, automobilski prevoz je potpuno zabranjen i jedini nacin kretanja je pesice ili nekim od mnogobrojnih plovila.

Unlimited Italy - With a Trenitalia rail pass

Ono što Veneciji daje posebnu čar je svakako najekstravagantniji karneval na svetu.Karneval se održava na Trgu svetog Marka i pozornica je za plejadu maštovitih kostima koji su osmišljeni i šiveni mesecima unapred.. U danima karnevala između "plemstva i građanstva" nema razlike. Iza maske svi su jednaki, iako i danas na dekadentne privatne kostimirane zabave koje se održavaju u palatama širom Venecije pristup imaju samo odabrani. Ipak i u takvim uslovima Trg sv. Marka, sa svojim 175 metara dugim i raskošnim prostorom impresionira bez daha.


{youtubejw width="580"}F6GN4l5tzYU{/youtubejw}

Oktoberfest

oktoberfest festival piva u MinhenuКада се краљ Лудвиг Први оженио принцезом Терезом 17. октобра 1810 године, градоначелник Андреас Даларми замолио је краља да организује коњичке трке у ту част, на пољани испод брда Сендлингер.

Дозволу је добио и тако је организован први Октоберфест у Минхену.

Већ 1835. овом слављу је присуствовало 50.000 људи из целе Баварске. Од тада се са кратким прекидима сваке године слави Октоберфест.

Траје 16 дана и махом се одржава у септембру. German rail pass from Rail EuropeПочиње суботом пре-подне са доласком запрега из пивница које доносе пиво на Терезијину пољану где су постављени шатори највећих пивара баварске када традиционално градоначелник Минхена отвара прво буре речима:

„Славина је стављена!“ (O’zapft is!). Ове године је било нешто мање од 7 милиона посетилаца у Минхену за време одржавања највећег народног весеља на свету: „Октоберфеста“.

У шатору Хофбројхауса се ове године попило 5500 хектолитара пива, поједено је 35.000 пилића, 5.500 прасећих печења и 16.000 кобасица.

Cena:

Jedan litar piva košta izmedju8 ,30 € and 8,60 € ove godine.

Raspored točionica piva:

  • Augustiner: Augustiner-Festhalle, Fischer-Vroni
  • Paulaner: Armbrustschützenzelt, Winzerer Fähndl, Käfer's Wies'n Schänke
  • Spaten-Franziskaner: Hippodrom, Schottenhammel, Ochsenbraterei/Spatenbräu-Festhalle
  • Löwenbräu: Schützen-Festzelt, Löwenbräu-Festhalle
  • Hacker-Pschorr: Hacker-Festzelt, Bräurosl
  • Hofbräu: Hofbräu Festzelt
{youtubejw width="580"}TRSJNWFKJqU{/youtubejw}
Vi ste ovde: putujemo.info LETO 2017 MEDITERAN Jadransko More Inspiracije karnevali i festivali