500 najboljih apartmana i hotela na Jadranu

Rezervišite već danas, bez depozita - Platite u hotelu

Jadransko More

sve o wellnesu

Jellena:
VELNES NA SRPSKI NAČIN

Sve popularniji velnes i spa centri u Srbiji još su u začetku i često ne ispunjavaju sve uslove


Velnes i spa centri koji su godinama popularni u svetu u Srbiji još prave prve korake, jer je modernizacija banja i lečilišta u savremene centre za održavanje lepote i zdravlja kod nas tek u povoju.

Iako kod nas postoji 36 banja, kao i pet klimatskih mesta sa zdravim vazduhom, kao što su Divčibare, Ivanjica, Rudnik, Zlatar i Zlatibor, u ovoj vrsti turizma iskorišćeno je svega desetak odsto kapaciteta. U Srbiji ima 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda, što znači da bi kod nas moglo da postoji čak 360 banja, ali prema rečima Gorane Isailović, profesora na Višoj medicinskoj školi i koautora knjige "Vodič kroz velnes", mi ne umemo da iskoristimo svoje potencijale.

Ona objašnjava šta podrazumeva pravi velnes centar i koje su najčešće greške koje se prave u našoj zemlji.

- Prema uvrženom mišljenju, odlazak u banje donedavno je bio rezervisan samo za starije ili bolesne. Međutim, savremeni način života i modernizacija banja dovela je do toga da su one postale velnes centri u kojima sve češće borave mladi koji žele da sačuvaju svoje zdravlje - objašnjava Isailovićeva.

Poseban značaj popularizaciji velnesa kod nas ima i sve veći broj takozvanih "gradskih banja". Patrola studenata Više medicinske škole u Beogradu obišla je neke od njih kako bi videla u kom se stanju nalaze.


- Nažalost, jedno od zapažanja jeste da su centri često usmerani na korisnike koji imaju dublji džep ili da nema mogućnosti korišćenja pojedinačnih ponuda, a primetan je i nedostatak prostora ili osoblje koje nije primereno obučeno. Takođe, na nekim mestima restorani se nalaze neposredno uz velnes zonu. Tako se na meniju može naći, na primer, slanina, iako se to nikako ne uklapa u koncept zdrave ishrane. Pored toga, u ovim centrima programski i prostorni sadržaji često su nedovoljno odvojeni za zdrave i bolesne osobe. Nedostaje ili je loš izbor muzikoterapije ili ostalih sadržaja, poput masaža i tretmana za negu - objašnjava naša sagovornica.

Modernizacija banja iz lečilišta u velnes i spa centre učinila je da su one ipak znatno popravile imidž.

- Potrebno je staromodan imidž zameniti mladim, potencirati na aktivnijim tržištima i tretirati banjske posetioce više kao goste, a manje kao pacijente - kaže Gordana Isailović.

A. ERAKOVIĆ
http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=18957&sectionId=42&seriesId=0

Jellena:

Velnes je sastavljen od 6 kategorija:
psihicka
duhovna
fizicka
intelektualna
socijalna
okolina
http://www.vanderbilt.edu/wellnesscenter/wellnesswheel.html
Velnes-trendovi u Nemačkoj
 
Blaženo lep osećaj
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Blaženo lep osećaj
Izraz „Velnes“ je moderan anglicizam kako u srpskom tako i u nemačkom jeziku. Kada ga Nemci prevedu na svoj jezik, to mu dođe nešto kao „blaženo lepo se osećati“. To može da podrazumeva baš svašta…
 

U prosečnom nemačkom velnes-leksikonu ima više od 100 pojmova iz različitih oblasti ishrane, mentalnog samounapređenja i telovežbe. Sve što doprinosi psihičkom i fizičkom zdravlju može da ima prefiks velnes: velnes-ishrana, velnes-plivanje, velnes-meditacija, velnes-odmor itd.

Najpopularnije metode za postizanje duševno-telesne ravnoteže u Nemačkoj su trenutno masaža kao tretman, hata-joga kao sistem vežbi, a sistem ishrane je bez konkurencije vegetarijanski u najširem smislu.
http://www.dw3d.de/dw/article/0,,3865526,00.html

Jellena:
Dan u velnesu - abeceda uživanja za dušu i telo


Kada vam život nametne tok koji jedva možete da pratite, a posao i porodica iscrpe svu vašu pozitivnu energiju, pa dušu i telo počne da obuzima stres i nezadovoljstvo, vreme je da pronađete mirnu oazu.


Zimi mogu da vas oraspolože i opuste mnoge stvari. Dok neki uživaju u zimskim aktivnostima na snegu, drugi se ipak radije opredeljuju da svoje slobodno vreme provedu relaksirajući se u nekom velnes centru gde prikupljaju energiju i dobro raspoloženje. Ne zaboravite - da bismo mogli da funkcionišemo moramo i fizički i mentalno dobro da se osećamo. Zato, ako velnes nije vaš način života, potrudite se da bar povremeno okrepite svoju dušu i telo nekim opuštajućim tretmanom - masažom, aromaterapijom, opuštanjem u sauni, vežbama fitnes programa ili metodama detoksikacije. Kako biste imali tačnu predstavu o velnesu kao načinu života uputićemo vas u male tajne ovakvog načina življenja.

Velnes - spoj uma, duha i tela

Velnes bismo mogli da definišemo kao stanje optimalnog življenja usmereno prema maksimalnom iskorišćavanju potencijala pojedinca, a u savremenom smislu - velnes je spoj uma, duha i tela koji nam omogućava da ostvarimo ciljeve i otkrijemo smisao i svrhu života. Ovo je i metod stalnog učenja i prilagođavanja kako bismo poboljšali način života.

A - Aromaterapija
- Aromaterapija je kontrolisano korišćenje esencijalnih ulja u cilju uravnoteženja i unapređenja zdravlja tela, uma i duha. 
- Esencijalna ulja se od davnina upotrebljavaju u Iečenju i kozmetici, a deluju na emocije, mišiće, cirkulaciju, zglobove, probleme varenja hrane...
- Ozdravljujuću snagu biljaka kroz etrična ulja vaše telo i um osetiće kroz razne načine aromaterapije. Ulja se primenjuju na nekoliko načina, kroz  inhalacije, komprese, kupke, a najdelotvornije delovanje imaju masaže esencijama.

B - Bonton
Bonton čine pravila lepog ponašanja, koja važe i za spa i velnes centre. Kako bi doživljaj bio potpun, termin rezervišite na vreme, vredne stvari ne nosite sa sobom, instruktorima obavezno ukažite na eventualne zdravstvene probleme, izbegavajte depilaciju pre tretmana, kao i da odlazite na tretman sa punim stomakom, pre i posle tretmana ne zaboravite da je tuširanje obavezno, ne koristite jake parfeme...

D - Detkosikacija
Detoksikacija ili čišćenje organizma jedan je od važnijih načina za obnavljanja organizma. Organizam se može očistiti od toksina i drugih štetnih materija na mnogo načina, ali je najbolje prvo početi od vode. Unošenje dovoljne količine vode odličan je način da se telo očisti preko urinarnog trakta. Proces čišćenja organizma odvija se tako što telo nizom metaboličkih procesa  izlučuje sve viškove. Postoje brojni tretmani kojima se uz pomoć vode organizam pročišćava. Probajte detoks tretman stopala u specijalnim kadicama. Prema boji vode posle tretmana znaćete u kom stanju je organizam.

E. Eksfolijacija
- Eksfolijacija je tretman kojim se poboljšava kvalitet i ton kože. Ovim tretmanom se uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože, jer koža čoveka proizvodi oko milion ćelija u 40 minuta, što znači oko 36 miliona ćelija dnevno.
- Zbog procesa obnavljanja ćelija,  stare ćelije na površini kože slabe, gube vlagu i na kraju se odvajaju od kože kako bi omogućile novim da dođu do površine. Taj proces se naziva Ijuštenje ili  deskvamacija.
- Ljuštenjem se eliminišu i oštećene ćelije koje sadrže mikroorganizme iz spoljne sredine.Mrtve ćelije ne otpadaju uvek same sa kože, što znači da mogu da isuše površinu kože i samim tim uzrokuju začepljenja i upale epiderma.
- Uz profesionalnu i kućnu eksfolijaciju, ćelije se na najbolji način uklanjaju sa povr[ine kože.  Nove ćelije doprinose svežem i zdravom izgledu kože.
Eksfolijacija je posebno delotvorna kod prevremeno ostarele i zrele kože.

F - fango
- Fango je tretman koji čisti telo i kožu od toksina, omekšava mišiće i podstiče cirkulaciju. Njime se postiže opšte blagostanje, idealan je protiv celulita, za tretmane redukcije i gubljenje telesne težine.
 -  Kod fango tretmana koristi se mineralno blato koje se meša sa uljem ili vodom, pa se tom smesom telo prekriva kao prekrivačem. Ovakva „pakovanja”, osim što oslobađaju telo toksina, ublažavaju i bol u  mišićima i zglobovima.
- Aktivne supstance iz lekovitog blata dubokim prodiranjem i zagrevanjem terapijski opuštaju mišiće
i zglobove.

G - Gommage
„Gommage“ je tretman čišćenja i hidratizacije kremama koje se nanose dugim pokretima, sličnim masaži za piling celog tela. Nekada se koristio i za piling lica, ali otkako postoje blaža sredstava za osetljivu kožu, sad se koriste samo u
tretmanima tela.  Kožu čisti od nepravilnosti, skida odumrle ćelije s površine i ostavlja je mekom, nežnom, blistavom i spremnom da upije sve hranljive sastojke krema i ulja za masažu.

H - Hot stone
„Hot stone” masaža ili masaža vrućim kamenjem je specijalna vrsta masaže u kojoj se koristi glatko, zagrejano kamenje, najčešće balzat, za opuštanje mišića. Crni vulkanski kamen, takođe, dobro upija i zadržava topotu. Ovo je prijatna i relaksirajuća masaža, jer toplota kamenja pomaže pri opuštanju ukočenih mišića.

I - Ice Grotto
- „Ice grotto“ ili ledena pećina ime je tretmana tokom koga se sitni komadići leda trljaju po oznojenom telu. Na ovaj način stvara se predivan osećaj blagog peckanja na koži. Tretman ledena pećina odličan je za revitalizaciju kože i stimulisanje cirkulacije.   
- Dodir leda sa toplim telom i  vlažnom kožom odličan je za poboljšanje cirkulacije i prokrvljenost površinskog sloja kože. Na ovaj način koža se regeneriše, obnavlja se epiderm, ali i otklanjaju izumrle ćelije. Na ovaj način se poboljšava i imunitet.

J - Java lulur
„Java lulur“ tretman je tradicionalna metoda relaksacije, prikupljanja energije i oživljavanja tela i duha. Ovaj tretman primenjuje se u Indoneziji a sastoji se iz tri dela -  kombinacije pilinga, masaže i kupke.
Najpre se koža tela pilingom očisti od izumrlih ćelija i ostalih nepotrebnih materija. Piling se priprema od aromatičnog i lekovitog svežeg bilja i mineralnih soli. Sledi masaža specijalnim uljima, a zatim uživanje u kupki.

K - Knneipp
„Kneipp“ je tretman koji kombinuje hidroterapiju, upotrebu lekovitog biIja i dijetu na bazi prirodne hrane, koji je Sebastijan Knajp osmislio u 19. veku u Nemačkoj. Knajp kupke su naizmenične toplo-hladne kupke za noge u dve zasebne kadice. Temperatura tople vode kreće se od 34 do 37° C, a hladne od 18 od 20° C. Noge se naizmenično potapaju u toplu i hladnu vodu.

L - Lomi, lomi
Lomi-lomi je tradicionalna havajska masaža koja se često naziva i „ruke koje vole”. Ovaj naziv masaža je dobila zbog izuzetno nežnih pokreta ruku koje klize po telu. Prilikom lomi-lomi masaže laganim pokretima se istežu određeni delovi tela, a tokom ovog tretmana maseri izgovaraju i tradiconalne molitve izlečenja, pa se čitav proces pretvara u ritual povezivanja prošlosti i sadašnjosti.

M - Mud therapy
„Mud therapy“ ili terapija blatom najčešće je namenjena starijim osobama. Nakon uvodnog tretmana opuštanja uz prijatne arome aromatičnog ulja, na telo se nanose slojevi lekovitog blata i razmazuju celom površinom. Prirodno blato, koje se najčešće nalazi pri izvorima lekovitih, mineralnih voda, obično sadrži organske materije. Nanošenjem blata na kožu iz organizma se izvlače toksini, a najbolji efekti se postižu za ublažavanje bola u mišićima i zglobovima. Zato se terapija blatom najčešće preporujučuje osobama koje imaju reumatske tegobe.

N - Naturopatija
- Naturopatija je prirodno lečenje organizma lekovitim biljem.  U zavisnosti od zdravstvenog problema, osobama se preporučuje terapija određenim biljem  koje ima najbolja dejstva na kritične tačke organizma.

O - Ozon
Ozon je moćno terapeutsko sredstvo koje veliku efikasnost ima i u prevenciji bolesti. Ako ste u prilici probajte tretman u regeneracionoj komori koja omogućava izuzetnu detoksifikaciju organizma kroz čitavu površinu kože, opuštanje i savladavanje svih vrsta umora i usporavanje starenja ćelija. Terapija ozonom pomaže i tokom dijeta, tretmanima ublažavanja pojave celulita, ali i povećava energetski nivo unutrašnjih organa. Ozon proširuje vene i pore na koži i na taj način podstiče protok i prenos kiseonika kroz organizam. Tako se najbolje poboljšava periferna cirkulacija.

P - pilates
Pilates je danas jedan od najpopularnijih načina rekreacije. To su vežbe koje se izvode  na specijalnim, istoimenim spravama ili uz pomoć velikh gumenih lopti. Ovim vežbama  povećava se snaga tela, a čitav koncept  osmislio je nemački doktor Jozef Pilates 1920. godine.

 R - Rolfovanje
- Rolfovanje je sistem vežbi i rada sa telom koji je razvio biohemičar Ida Rolf.
- Ovim tretmanom postiže se ravnoteža tela i fieksibilnost primenom pritiska na kritične tačke - mišiće, kosti i zglobove.

S - Stretching
Strečing su vežbe istazanja. Naučno je potvrđeno da su osobe koje su tri puta nedeljno radile vežbe istezanja po 40 min.povećale snagu za 17 % posle 12 nedelja - i to bez odlaska u teretanu!!! Strečing vežbe su zahvalne, jer ne zahtevaju puno prostora. Neke grupe mišića možemo istezati i sedeći na stolici, što je dobro za osobe koje dugo sede, te im se brzo umaraju leđa i vrat.

Q - Qigong
„Qigong“ je paket vežbi, poreklom iz Kine, kojima se određenim načinom disanja, praćenim precizno definisanim telesnim pokretima povećava nivo energije tela i uspostavlja bolja ravnoteža. Ove vežbe odlične su za poboljšanje koncentracije. 

Z - Zeleno
Zeleni čaj blagotvorno deluje na zdravlje ljudi - smanjuje rizik bolesti srca i krvnih sudova, smanjuje  opasnost od pojave tumora ili se koristi kao stimulans, jer sadrži kofein, olakšava probavu i pomaže detoksikaciju. Naučnici su utvrdili i da zbog širokog spektra delovanja, zeleni čaj  produžava životni vek.
http://www.lepoizdravo.com/?l=sr&a=4199

Jellena:
WELLNESS je proces koji podrazumeva prihvatanje i primenu zdravih stilova života.

U savremenom smislu reči, wellness je spoj uma, duha i tela.
Wellness možemo da predstavimo kao preklapanje sedam različitih dimenzija života. Ovo su sedam aspekata wellness-a, a za dostizanje wellness-a od značaja je celokupan pristup.

wellness

Fizički aspekt – Podrazumeva čuvanje zdravlja pravilno izbalansiranom ishranom, negovanjem zdravih stilova života, razvijanjem pravilnih navika i zahtevanjem lekarske pomoći kada je zdravlje ugroženo. Ovaj aspek podrazumeva i redovno upražnjavanje fizičkih aktivnosti. Redovna fizička aktivnost koristi kardiovaskularnom sistemu, oslobađa stresa, a doprinosi i održanju dobrog fizičkog izgleda.
Pravilan način ishrane sa fizičkom aktivnošću su neophodan preduslov unapređenja i očuvanja zdravlja tela i duha. Ovaj aspekt omogućava preuzimanje odgovornosti za sopstveno psihofizičko zdravlje usvajanjem odgovarajućih promena.

Intelektualni aspekt – Razvoj sopstvene ličnosti u intelektualnom pogledu. Podrazumeva konstantno učenje i saznavanje, kao i usvajanje i primena naučenog.

Emocionalni aspekt – podrazumeva suočavanje sa sopstvenim problemima i rešavanje problema na najefikasniji način. Savremeni čovek je svakodnevno izložen stresu. Ovaj aspek uči kako zaobići stres, kako reagovati u nepredviđenim i neprijatnim situacijama.
Ispoljavanje pozitivnih emocija je jedan od preduslova za dostizanje emocionalne harmonije.

Socijani aspekt – objašnjava značaj negovanja porodične tradicije, održavanja dobre komunikacije sa članovima porodice i članovima društva. Razvijanje dobrih međuljudskih odnosa u poslovnom okruženju doprinosi podizanju poslovnog statusa i zadovoljstva.
Otvorenost za komunikaciju i prijateljski stav čini da budemo prihvaćeni u društvu.

Profesionalni aspekt– potrebno je probuditi već postojeće talenate za bavljenje određenim aktivnostima ili hobijem. To mogu biti profesionalni ili talenti u kojima uživate, a nisu vezani za Vašu struku. Zadovoljenje i razvijanje u okviru ovog aspekta podrazumeva i bavljenje profesionalnom delatnošću koja Vas ispunjava i preko koje možete da postignete uspeh.

Duhovni aspekt – na duhovnom planu je potrebno naći svoj put, dostići sopstveno zadovoljstvo i mir. Zaokružuje osećanja postignuta zadovoljenjem svih gore navedenih aspekata.
Duhovni aspekt je zadovoljen ako živite punim životom, uživate u gotovo svakom trenutku, uspostavite harmoniju sa samim sobom i sa drugima.

Aspekt okruženja - Svaki pojedinac bi trebalo da razvija ekološku svest, da radi na stvaranju čistog i bezbednog okruženja jer samo u takvom okruženju možemo da dostignemo fizičko i mentalno blagostanje.


izvor
dijetetika

Jellena:
Mineralne vode u službi zdravlja

Piše: T.Marković

Balneoterapija podrazumeva kupanje i vežbanje u termalnoj, ili termalno - mineralnoj vodi, pijenje mineralne vode, hidromasaže, obloge i pakovanja tela i lica mineralnim blatom, ali i izlaganje pojedinim gasovima koji se na tim lokalitetima stvaraju. Njihovo dejstvo posebno dolazi do izražaja upravo u okruženju u kome nastaju, u banjama, a pod uticajem faktora klime, temperature, nadmorske visine. Svi ti faktori povoljno deluju na očuvanje i unapređenje zdravlja, poboljšanje kvaliteta života, pa samim tim i pomažu u sprečavanju, lečenju i oporavku od različitih bolesti.

Tradicionalno se balneoterapija primenjuje u lečenju bolesti srca i krvnih sudova, kod kožnih promena, bolesti organa za disanje, postizanja hormonalne ravnoteže, reumatskih bolesti, ginekoloških oboljenja a ima protivupalno i antivirusno dejstvo. Danas, kroz kompletne programe, balneoterapija podrazumeva i antistres tretmane, kao i stimulaciju i revitalizaciju organizma uopšte.

Banje – naši spa centri

- Reč "spa" nastala je kao akronim od latinskih reči "salus per aljuum", što znači lečenje vodom. To znači da je pravo značenje reči spa "mineralne vode poznate po lekovitim svojstvima", a da su banje u stvari pravi spa centri - objašnjava profesor Tomislav Jovanović, balneolog u Institutu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. - Značaj savremene balneoterapije je u svetu tokom poslednjih godina posebno naglašen, pre svega u sklopu preventivne medicine, promocije zdravog stila života, postizanja velnesa - duhovne i telesne ravnoteže i poboljšanja kvaliteta života u savremenom stresnom okruženju.

Mnogo je razloga za primenu balneoterapije.     Njenom primenom dolazi do povećanja telesne temperature, što pomaže u borbi protiv štetnih bakterija i virusa. Poboljšan protok krvi olakšava izbacivanje toksina i podstiče prokrvljenost. Kupanje u toploj vodi pospešuje metabolizam i ubrzava varenje, pomaže normalizaciju nervnog sistema. Često je nezamenjiva u ublažavanju tegoba reumatskih bolesti. Termalne mineralne vode, posebno one koje sadrže sumpor, imaju blagotovorno dejstvo i na bolesti kože, uključujući psorijazu, dermatitis i gljivične infekcije.
Male količine elemenata poput sumpora, kalcijuma, magnezijuma i litijuma apsorbuju se kroz kožu. Njihov terapeutski efekat podrazumeva i stimulaciju imunološkog sistema, telesnu i mentalnu relaksaciju, sintezu endorfina i normalizaciju funkcija žlezda. Mineralni izvori sadrže visoke koncentracije negativnih jona, koji izazivaju osećaj telesnog i psihičkog blagostanja.

Mineralne vode

Balneoterapija u užem smislu je lečenje primenom termalno - mineralnih voda, koje se, u zavisnosti od bolesti, ili sastava, primenjuju ispijanjem, inhalacijom, irigacijom i kupanjem. Veoma je važno da se ovakvi tretmani izvode pod kontrolom stručnjaka, jer kod nekih ljudi može da se pojavi takozvana balneološka - banjska reakcija. Reč je o prolaznom pogoršanju celokupnog stanja koje se javlja tokom banjskog tretmana, pre svega kupanjem u mineralnim vodama.
Kupke bi trebalo da se sprovode najranije sat vremena posle jela. Osobe sa proširenim venama trebalo bi da izbegavaju kupanje u vrućoj vodi. Tokom i posle terapije potrebno je piti mnogo tečnosti. Tretman bi trebalo da traje između 10 i 30 minuta i na kožu može da deluje mehanički, termički i hemijski. Kao tretman vodom, najbliži kupki, ovde se svrstava i hidrokineziterapija, vežbe u bazenu sa mineralnom vodom, koja se sprovodi identično vežbama u običnoj vodi iz vodovoda, ali pri nižim temperaturama.
Stručnjaci savetuju da je mineralnu vodu najbolje piti svežu, sa izvora, a preporučuje se da se njena upotreba, a u zavisnosti od stanja ljudskog organizma, vezuje za obroke. Dnevno uneta količina trebalo bi da iznosi od 3 decilitra do 2,5 litre, u pojedinačnim dozama od 2 do 4 decilitra. Njihova upotreba se posebno savetuje osobama sa bolestima bubrega, hepatobilijarnog sistema i oboljenjima gastrointestinalnog sistema.

Inhalacija

Mineralne vode mogu da se unesu u organizam i inhalacijom, a u vodu aerosola. U tu svrhu se koriste jodne, natrijum-hloridne, sumporovite, vodonik-sulfidne i radioaktivne vode, kao i gasovi. Deluju sekretolitično, ponekad i antiinflamatorno, kod promena u gornjim delovima respiratornog trakta, ili promena na trahejama i bronhijama.

Blagotvorni peloid

Nezaobilazni deo balneoterapije je tretman peloidom, lekovitim blatom. To je prirodni sediment, organsko-mineralna tvorevina, koja ima visok toplotni kapacitet i sposobnost zadržavanja toplote, a po pravilu sadrži terapijski aktivne materije - soli, gasove, biostimulatore. Poseduje izražena terapijska dejstva. Lekovito dejstvo peloida poznavali su još Egipćani, pre 4.000 godina, koji su na papirusima ostavili dokaze da su ga krostili kod opektoina, ženskih bolesti, problema sa zglobovima...
Peloid se danas upotrebljava u vidu pakovanja, ili kupki. Ubrzava cirkulaciju krvi, pojačava metaboličke procese, stimuliše rad nekih žlezda sa unutrašnjom sekrecijom (jajnici, štitasta žlezda, kora nadbubrega), smanjuje nervnu napetost, ima analgetski efekat, mehanički deluje na promene u protoku krvi i limfe. Koristi se kod većine hroničnih reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, neuralgija... Peloid ima i opšte sedativno dejstvo i izaziva prijatno raspoloženje. U svetu se koristi i u kozmetičke svrhe, u borbi protiv celulita, obnavljanju tonusa kože, tretmanima podmlađivanja...

Zapostavljene banje Srbije

Zapadni deo Austrije je razvio turizam zahvaljujući bogatim termalnim mineralnim izvorima. Belgiju je proslavio grad Spa. Česka ima Karlove Vari, Italija čuvene banje u Toskani, Nemačka Baden-Baden. Mađarska ima Đulu i centre kod jezera Balaton, kao i Banju Heviz sa jezerom koje se smatra najvećim termalnim jezerom na svetu, Švajcarska Sent Moric i Lojkerbad, Francuska ima Viši... A Srbija ima na stotine termalnih izvora, od kojih koristi tri do pet posto, što je na nivou statističke greške!

- Kad se uzme površina države, Srbija je po potencijalu i broju banja jedna od najbogatijih zemalja na svetu - kaže profesor Tomislav Jovanović. - Na žalost, naše predrasude da u banje idu samo bolesni, odnosno stari i ljudi sa sela, je stav koji našu zemlju košta potencijalno dobre zarade. A o kakvoj se potencijalnoj zaradi radi, može da se nasluti iz podatka da je Mađarska od svojih banja imala veći profit nego Jadranska obala bivše SFRJ!

Tako recimo Vranjska banja, za koju se priča da je jedna od najstarijih na "Starom kontinentu", ima izvore u kojima se mineralna voda, sa temperaturom koja prelazi sto stepeni, pretvara u vodenu paru. Naš sagovornik navodi i primer Kanjiže, sa vodom čija temperatura prelazi 60 stepeni i po sastavu je kvalitetnija od mnogih banja Mađarske.


Kopaonik kao Francuska

- Na Kopaoniku postoji 78 termo-mineralnih izvorišta, a toliko banja, 78, ima cela Francuska - naglašava profesor Jovanović. - Dve banje na ovoj planini su pravi svetski raritet. Temperatura izvorišta vode u Jošaničkoj i Lukovskoj banji, u odnosu na nadmorsku visinu, je najviša na svetu. One se nalaze iznad 600 metara nadmorske visine, a temperature vode u spontanim izvorištima je 75, odnosno 78 stepeni! Kapacitet izvora prelazi stotinu litara termalne vode u sekundi, što bi omogućilo izgradnju otvorenih i zatvorenih bazena, koji bi radili tokom cele godine, pa čak i otvoren bazen zimi. To bi bila izuzetna turisticka atrakcija.

Profesor Jovanović ukazuje i na Bujanovačku banju, jedistvenu zbog spoja tri prirodna faktora. Termo-mineralna voda dostiže temperaturu od 42 stepena, lekovito blato vulkanskog porekla, sa 80 posto čestica manjih od dva mikrona koje imaju izraziti terapijski učinak. Inače, u svetu se za lekovit smatra peloid koji ima više od 30 posto lekovitih čestica.

- Treći faktor je ugljen-dioksid, lekoviti gas, u koncentraciji od čak 99 posto, najčistiji na svetu, može odmah da se ampulira i takav koristi recimo u lečenju kardiovaskularnih bolesti, ili oboljenja perifernih krvnih sudova - priča naš sagovornik. - Kod nas se peloid koristi jedino u lekovite svrhe, iako bi mogao da se upotrebljava i u službi lepote, ili u velnes programima. Upravo takav peloid, na bazi blata u kombinaciji sa termonineralnom vodom, se koristi u najboljem velnes centru na svetu, na Kritu. Tamo jedan tretman od sat vremena košta više od stotinu evra.

Klasifikacija

Bukovička banja: natrijum - hidrokarbonatna, fluoridna, ugljeno-kisela hiperterma.

Vrdnik: natrijum-magnezijum, hidrokarbonatna i sulfidna homeoterma.

Vrnjačka banja (topli izvor): natrijum-hidrokarbonatna i ugljeno kisela homeoterma.

Kanjiža: natrijum-hidrokarbonatna i sulfidna hiperterma.
Niška banja (glavno vrelo): oligomineralna, radioaktivna homeoterma.

Prolom: oligomineralna sulfidna homeoterma.

Soko banja: oligomineralna hipoterma.

Jošanička banja: oligomineralna, sulfidna hipoterma.

Bujanovačka banja: natrijum-hidrokarbonatna fluoridna, silfidna i ugljeno-kisela hiperterma.

Banja Koviljača: natrijum-kalcijum-magnezijum hidrokarbonatna, sulfidna hipoterma.

Vranjska banja: Natrijum-hidrokarbonatna, fluoridna i sulfidna hiperterma.

Mataruška banja: Natrijum-magnezijum-hidrokarbonatna, fluoridna i veoma sulfidna hiperterma.

http://www.biljeizdravlje.rs/code/navigate.php?Id=331&editionId=45&articleId=246

Vi ste ovde: putujemo.info LETO 2017 MEDITERAN Jadransko More BANJE sve o wellnesu