Jadransko More

Kako da se pripremim za put?

priprema za put savetiPrvo i osnovno - proverite do kada vam važi pasoš. Ako vam treba i viza, pasoš mora da važi još najmanje 6 meseci od dana putovanja.
Uplatite putno osiguranje. Ne košta puno, a ako ikad zatreba, vredi svake uložene pare.
Ako ste uplatili ili rezervisali smeštaj preko interneta, obavezno odštampajte potvrde i ponesite ih sa sobom. Isto važi i za avio karte.
Napravite fotokopije dokumenata – pasoša, vozačke dozvole, pa čak i kreditnih kartica jer ako ih slučajno izgubite ili vam ih ukradu, biće lakše kod prijave policiji.


Raspitajte se o smeštaju, tj. kakva vas usluga očekuje. Slike i opis na službenim web stranicama su mnogo lepše od stvarnosti.
Raspitajte se gde je najbliži konzulat u državi gdje putujete. Osim toga pribavite i telefonske brojeve hotela (hostela, B&B...), policije, hitne pomoći, kao i taxi službe.
Nabavite plan grada i lokalnog prevoza (metro, autobus, tramvaj). Ukoliko ostajete više dana u istom gradu, raspitajte se za najpovoljniju kartu (nedeljna karta je uvek jeftinija od par njih u jednom smeru).
Ako je potrebno, vakcinišite se.

Raspitajte se kakva vas klima očekuje u to doba godine kad putujete. Koristite li lijekove, ponesite dovoljnu količinu sa sobom. Bilo bi dobro raspitati se je li vaš lijek dozvoljen i u drugim državama.
Ako putujete avionom, nemojte nositi ono što vam ne treba.
Zapišite svoje ime, adresu i kontakt na mesto označeno na putnoj torbi. Vežite oko ručice torbe traku jarke boje (lakše će te  prepoznati torbu prilikom preuzimanja). Napravite popis svega što imate u njoj, ukoliko dođe do gubitka prtljaga.
Proverite kakav je tečaj valuta i gde se više isplati promeniti novac. U svakom  slučaju preporučljivo je uvek imati bar malu količinu stranog novca, bar za prvi dan.
Ukoliko spavate u hostelu sa više kreveta u sobi, ponesite čepove za uši, verovatnoća da će neko od ljudi hrkati nije mala.. Preporučljiva je džepna lampa - ukoliko ste ''noćna ptica'', da ne palite svetlo kad se vratite i sve probudite..

 

Vi ste ovde: putujemo.info LETO 2013 (2) MEDITERAN Jadransko More Saveti da lepše putujemo Kako da se pripremim za put?